Så fungerar det moderna kontoret

Kontorslandskapet har ändrats över åren och speciellt nu efter att Covid bröt ut. Tidigare behövde de flesta som arbetar på kontor komma in dagligen och det var även vanligt att ha en bestämd plats på kontoret.

En självklar pryl hos nästan alla kontor är kaffemaskin. Det dricks så pass mycket kaffe i Sverige att Sverige ligger på en tredje plats bland de länder som dricker mest kaffe. En obligatorisk stund på dagen även i arbetslivet är fika. Det inkluderar åtminstone en kopp med kaffe. Idag finns det kaffemaskin för företag som erbjuder lite lyxigare varianter av kaffe. Du kan till exempel göra en espresso, cappuccino och latte.

Så fungerar det på hybdridarbetsplatser

Nuförtiden finns det en ledigare syn på kontorslandskap hos de flesta företag. Förr var det vanligt att kontor hade fasta arbetsplatser. Nu erbjuder dock allt fler företag hybrid-arbetsplatser som innebär mer frihet. Det har blivit en mer avslappnad syn på kontor där anställda inte behöver komma in varje dag. På många hybdridarbetsplatser behöver du dessutom boka plats innan du kommer in. En mer flexibel arbetslivsstil kräver också fler förändringar i kontorslandskapet. Det är till exempel kanske inte lönt att ha ett lika stort kontor om de flesta arbetar på distans. Många företag har därför flyttat till mindre kontorslandskap men ändå behållt lyxiga produkter som exempelvis kaffemaskiner och myshörnor. Just kaffemaskiner är oftast en social samlingsplats vid raster och lunch.

Fördelar med hybdridarbetsplatser:

  • Mer flexibilitet för de anställda
  • Anställda kan fortfarande ta del av det sociala kontorslivet
  • Företag kan spara in pengar på lokal och el

Kontor då och nu

När det gäller att jobba på distans eller på kontor går åsikterna isär då vissa föredrar kontorsarbete medan andra vill ha friheten att jobba var de vill. Det kan till exempel vara svårt att jobba hemifrån som småbarnsförälder eller om du bor litet. För att kunna erbjuda de anställda en fungerande hybridplats krävs det ombyggnation. Till exempel kanske det inte tidigare har funnits uttag överallt till datorerna. Det har gjort att arbetsplatserna fått vara fasta. Hur framtiden kommer se ut för kontor återstår att se. Det har dock visat sig att alltfler personer vill ha en flexibel arbetsmiljö och värderar detta mer än högre lön.