Vet du hur många år du har kvar att leva?

Vet du hur många år du har kvar att leva? Enligt en nyligen genomförd studie förväntas kvinnor som fyller 65 år i år ha 23 år kvar att leva. Detta är ett uppmuntrande tecken på att vi lever längre än någonsin tidigare! Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa siffror kan förändras beroende på din livsstil och dina hälsovanor. Men vilka saker påverkar hur gammal man blir?

Det finns många saker som påverkar hur länge du lever. Din genetik spelar en roll, liksom din livsstil och dina hälsovanor. Det har till exempel visat sig att rökning minskar den förväntade livslängden med upp till tio år. Andra saker som kost, motion och stressnivåer kan också påverka din livslängd.

Kan jag påverka hur gammal jag kan bli?

Så vad kan du göra för att se till att du lever ett långt och hälsosamt liv? För det första är det viktigt att du håller dig informerad om din hälsa. Det innebär att du måste gå till din läkare för regelbundna kontroller och screeningar och vara medveten om din familjs sjukdomshistoria. För det andra kan du göra livsstilsval som hjälper dig att hålla dig frisk när du blir äldre. Att äta en balanserad kost, motionera regelbundet och hantera stress är alltid bra generella riktlinjer. Men i slutändan bör du titta på din helhetshälsa. En person som lider av kroniska sjukdomar har andra förutsättningar än någon som är kliniskt friskt.

Det bästa sättet att ta reda på hur du kan förbättra din hälsa och livslängd är att prata med din läkare. Hen kan ge dig specifika råd utifrån din individuella situation. Så om du undrar hur många år du har kvar, kontakta din vårdcentral eller husläkare.

Se över din släkthistoria

Ett annat sätt att utröna din framtida livslängd är att titta på din släkt. Om du har föräldrar eller mor- eller farföräldrar som levde till en hög ålder är det troligt att du också kommer att göra det. Men om det finns flera familjemedlemmar som dog unga kan det vara en indikation på att du bör ta extra hand om din hälsa. Du ska speciellt vara uppmärksam om ni har några ärftliga sjukdomar eller psykisk ohälsa i släkten. Tänk på att det ibland kan ligga dolt. Idag vet vi mycket mer om sjukdomar och det är mindre tabu kring hälsa än tidigare. Det som tidigare bara var en mystisk död kan idag vara ett tydligt fall.

Om du vill leva ett långt och hälsosamt liv finns det saker du kan göra för att öka dina chanser. För det första bör du hålla dig informerad om din hälsa och träffa din läkare regelbundet.

För det andra, gör livsstilsval som hjälper dig att hålla dig frisk när du blir äldre. Och slutligen, ta en titt på din familjehistoria för att få en uppfattning om vad du ska hålla utkik efter. Men, tänk på detta: det är i slutändan viktigare vad du gör med livet än hur långt det är.