Så får du fort jobb

Du behöver inte studera i flera år för att kunna få ett jobb. Det finns nämligen kortare utbildningar på 1–2 år som är yrkesinriktade och ger goda möjligheter på arbetsmarknaden. Flera av de kortare utbildningarna är också ofta bristyrken vilket gör att du lättare kan få jobb när du är färdig.

Det är allt fler jobb på arbetsmarknaden som kräver en utbildning. Att gå en utbildning ger dig inte automatiskt en högre lön men det ökar chansen för det och för att du ska få ett förstklassigt jobb. Du kan dessutom få ett betydligt roligare jobb som du faktiskt tycker om genom att gå en utbildning. Om du vill öka möjligheterna att få drömjobbet snabbt ytterligare ska du gå en utbildning på yrkeshögskolan. Ett tips är att kika in Nackademin som erbjuder flertalet utbildningar och kurser som faktiskt leder till jobb.

Hitta en bra yrkeshögskola

Nackademins utbildningar är 1–2 år långa är väldigt pricksäkra. Det beror på att alla deras utbildningar kombinerar teori och praktik. En annan anledning till att många får jobb efter en utbildning på Nackademin är skolans nära samarbete med näringslivet. Nackademin utformar sina utbildningar efter kompetensbehovet som finns på arbetsmarknaden. Därför kan även deras utbildningsutbud variera. Alla Nackademins utbildningar och kurser är studiemedelsberättigande vilket gör att du har råd att plugga där. De erbjuder utbildningar inom kommunikation, design, vård, IT, bygg samt elteknik och energi. Du kan bland annat bli tandsköterska, byggnadsingenjör, javautvecklare, järnvägsingenjör och mycket mer.

Goda möjligheter till jobb

En yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildning med inriktning på specifika yrken. Det finns yrkesutbildningar inom yrkeshögskolan på två nivåer. Du kan studera minst ett år och få en yrkeshögskoleexamen. Sedan är det möjligt att studera minst två år och därigenom få en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Det viktiga är att komma ihåg att båda har goda chanser att ge dig ett jobb. Det flesta utbildningar på yrkeshögskolan är ett till två år. Det finns utbildningar inom flertalet branscher och många av utbildningarna är möjliga att läsa på distans. En del yh-utbildningar kräver särskilda förkunskaper som att du har läst vissa ämnen på gymnasiet eller har arbetslivserfarenhet. Kontrollera vad som krävs för att komma in på den utbildningen som du är intresserad av. Du kan alltid studera på Komvux för att få behörigheterna som krävs.

Fördelar med att gå en utbildning på yrkeshögskolan:

  • Korta utbildningar.
  • Möter marknadens behov av kompetens.
  • Ökar möjligheterna till att snabbt få jobb.
  • Utbildningar inom olika branscher.
  • Praktik ingår i utbildningen.

Hitta rätt utbildning för dig

Vilken yh-utbildning du ska välja beror på vad du har för mål och intressen. För att kunna göra ett bra val är det fördelaktigt att fundera över vem du är samt vilka intressen och styrkor du har. Det är även betydelsefullt att du innan ditt val av utbildning har koll på hur arbetsmarknaden ser ut. Det finns vissa branscher där jobbchanserna är bättre. På Arbetsförmedlingen kan du se vilka yrken det förväntas finnas bättre möjligheter till arbete inom. Om du är intresserad av ett specifikt område eller yrke kan du kolla hur prognosen ser ut där.