Så väljer du rätt elbil

I takt med att världen fasar ut fossila bränslen tar elbilar en större plats. Funderar du också på att gå över till elbil och skrota den gamla bensinbilen? Vi ger dig de bästa tipsen kring hur du ska tänka inför ditt köp.

Först och främst bör du se över vad det finns för laddningsmöjligheter i närheten där du bor. Om du bor i en storstad kan du till exempel söka efter laddstolpar Göteborg och se vad som kommer upp. Det är viktigt att det finns bra tillgång i närheten av din bostad. Du vill inte riskera att inte komma iväg på morgonen för att du inte kunde ladda bilen dagen innan.

Skaffa en egen laddstolpe

Om du bor i villa kan du alltid fundera över att installera en egen laddningsstolpe i anslutning till ditt hem. Då har du en privat laddningsstation som du kan använda efter behov. Bor du i bostadsrätt kanske föreningen redan har installerat ett par stolpar. Annars kan det vara en punkt att ta upp på nästa möte. Det finns till och med människor som väljer bort boenden idag om det inte finns möjlighet att ladda elbilen.

Mindre påverkan på miljön

Sett till elbilens livstid så släpper den ut 80 procent mindre koldioxid än en fossildriven modell. Det betyder att du bara måste köra 1150 mil innan det börjar löna sig med elbil. Om du vill vara med och bidra till en bättre framtid för barn och barnbarn är det alltså ett väldigt bra val. Det finns också planer på att fasa ut alla fossildrivna bränslen inom en snar framtid. Alltså är det bättre att hoppa på tåget nu istället för att vänta. Andra fördelar med elbilar är:

• Det är billigare att köra
• De låter mindre
• Det är enklare då du kan ladda bilen hemma

Har du någon gång kört en elbil kommer du själv upptäcka alla fördelar. Den accelererar snabbare än en fossildriven bil eftersom den utnyttjar alla hästkrafter från start. Dessutom har den en mer effektiv motor. Sist men inte minst släpper den inte heller ut några avgaser vilket är positivt på många sätt.